Etik regler
Som autoriseret psykolog praktiserer jeg ifølge Nordiske psykologers principper.
Her er en forkortet version af principperne:
Principperne for nordiske psykologer betyder at jeg som autoriseret psykolog følger etiske retningsliner og regler, der er gældende. Disse betyder at arbejder med udgangspunkt i faglig viden forskning og underbygget erfaring. Jeg skal som psykolog udvise påpasselighed med hensyn til mine faglige begrænsninger. Som psykolog er jeg bevidst om, at jeg gennem mit arbejde har mulighed for at påvirke andre mennesker. Derfor er jeg bevidst om mit ansvar og min etik og mine faglige kvalifikationer løbende i mit arbejde som psykolog. Som psykolog er jeg bevidst om mine klienters autonomi og integritet som mennesker, selv i en situation, hvor klienter opsøger mig som psykolog for at få hjælp.
Som nordisk psykolog følger jeg hovedprincipperne i mit arbejde, som er at jeg respekterer mine klienters rettigheder og værdighed. Jeg udviser kompetence og ansvar i mit arbejde. Jeg beskytter mine klienter mod uhensigtsmæssige eller skadelige interventioner i behandlingen. Som psykolog respekterer jeg mine klienters ret til privatliv, fortrolighed, selvbestemmelse og autonomi.
Som psykolog respekterer jeg menneskets og mine klientters rettigheder og integritet og undgår at min faglige viden anvendes på en måde der krænker, udnytter eller undertrykker mennesker. Jeg respekterer den viden, indsigt, erfaring og ekspertise som mine klienter og andre kolleger har. I mit arbejde som psykolog er jeg opmærksom på individuelle, rollemæssige og kulturelle uligheder baserer på funktionsniveau, køn, seksuel orientering, etnisk og national oprindelse og tilknytning, alder, religion, sprog og socioøkonomisk status og på de begrænsninger, der ligger i egne kulturelle, klasse- mæssige og kønsmæssige forudsætninger.
Fortrolighed og tavshedspligt
Som psykolog respekterer jeg mine klienters ret til fortrolighed ved at iagttage tavshed om det, som jeg erfarer om klienter og andre under udøvelsen at mit psykolog arbejde. Der gøres en undtagelse fra tavshedspligten, dersom der foreligger åbenbar fare for klienten eller andre. Jeg kan som psykolog i henhold til lovgivningen være forpligtet til at videregive oplysninger og underretter derfor klienten om de begrænsninger i tavshedspligten, der følger af lovgivningen.
Informeret samtykke og valgfrihed
Som psykolog gør jeg informeret samtykke mulig ved at informere klienten om planlagte initiativer, og jeg drøfter løbende mine handlinger og de sandsynlige følger heraf med klienten, så denne har et grundlag for at vælge, om han vil deltage eller ikke.
Selvbestemmelse
Jeg sørger for at sikre maksimal autonomi og selvbestemmelse for klienten, herunder retten til at påbegynde og afslutte den professionelle relation.
Kompetence
Som psykolog bestræber jeg mig på at udvikle og opretholde et højt fagligt kvalifikations- niveau i mit arbejde. Jeg tilstræber bevidsthed om mine faglige og menneskelige stærke og svage sider, således at jeg realistisk kan vurdere, med hvilken kompetence jeg kan påtage mig opgaver. Som psykolog påtager jeg mig kun de opgaver, tilbyder kun de ydelser og bruger kun de metoder, jeg er kvalificeret til i kraft af uddannelse, træning og erfaring.
Etisk bevidsthed
En forudsætning for en høj faglig kompetence er, at jeg som psykolog er opmærksom på de fagetiske principper og integrerer etiske vurderinger i sin professionelle praksis.
Kompetence og kompetenceudvikling
Som psykolog arbejder jeg i overensstemmelse med videnskabelige principper og underbygget erfaring og tilstræber en løbende faglig udvikling. Som psykolog tilegner jeg mig viden om den videnskabelige og professionelle udvikling inden for mit arbejdsområde.
Begrænsninger i kompetencen
Som psykolog arbejder jeg inden for de grænser for min egen kompetence, der følger af uddannelse, træning, erfaring og personlig styrke og begrænsning, og søger professionel hjælp og støtte i vanskelige situationer fra kolleger, lærere og supervisorer.
Metodebegrænsninger
Som psykolog er jeg opmærksom på de begrænsninger, der ligger i fagets metoder og fremgangsmåder, og de begrænsninger, som ud fra dette må lægges på de konklusioner, der kan drages.
Ansvar
Som psykolog er jeg opmærksom på det professionelle og videnskabelige ansvar, jeg har for mine klienter og den organisation og det samfund, som jeg lever og arbejder i.
Jeg undgår at forvolde skade og er ansvarlig for mine handlinger. Jeg sikrer mig, så vidt det er muligt, at mine ydelser ikke misbruges.
Som psykolog tager jeg selv ansvar for kvaliteten og konsekvenserne af mit arbejde, men er samtidig bevidst om, at jeg af andre opleves som repræsentant for sin stand.
Undgåelse af misbrug/skade
Som psykolog tilstræber jeg at undgå, at psykologfaglig viden eller praksis bliver misbrugt, og tager ansvar for, at en skade, som er uundgåelig, og som kan forudses, bliver så lille som muligt. Jeg deltager ikke i aktiviteter, som sigter mod, at mennesker bliver misbrugt, udnyttet eller presset.
Håndtering af etiske dilemmaer
Som psykolog erkender jeg, at fagetiske dilemmaer forekommer, og at det er mit ansvar at gøre sig sådanne dilemmaer klart og rådføre mig med kolleger og/eller den nationale psykologforening og at informere andre relevante personer om de krav, som de etiske principper stiller.
Kontinuitet i ydelser
Hvis jeg som psykolog har påtaget mig det professionelle ansvar for en opgave og påbegyndt denne, indgår jeg så vidt muligt en tilfredsstillende aftale med klienten om opgavens afslutning eller henviser videre til en anden kompetent person, før jeg afgiver mit ansvar. Jeg erkender det ansvar, jeg har for relationen til en klient, efter at den professionelle opgave formelt er afsluttet.
Integritet
Som psykolog tilstræber jeg at fremme min personlige faglige integritet inden for forskning, undervisning og anvendt psykologi. Dette indebærer, at jeg som psykolog optræder ærligt, upartisk og respektfuldt over for relevante involverede parter. Jeg forsøger at synliggøre og klargøre min egen rolle i de forskellige sammenhænge, jeg arbejder i.
Redelighed og tydelighed
Som psykolog giver jeg korrekte oplysninger om mine kvalifikationer, uddannelse, erfaring, kompetence og faglige tilknytning og benytter udelukkende de erhvervsbetegnelser, som uddannelse, autorisation og stilling giver ret til.
Jeg informerer på forhånd om de økonomiske vilkår og mine priser. Jeg vurderer de følger, det kan få for den professionelle relation, hvis jeg modtager gaver eller andre ydelser fra klienten.
Rollekonflikter og udnyttelse
Som psykolog tilstræber jeg mig at være bevidst om mine egne behov, holdninger og vurderinger og om min rolle i relationen. Jeg misbruger ikke min magt og stilling til at udnytte klientens afhængighed og tillid.
Som psykolog undgår jeg ikke-faglige relationer til en klient, som kan reducere den professionelle distance og føre til interessekonflikter eller udnyttelse. Jeg er opmærksom på, hvordan intimitet og seksualitet direkte og indirekte kan påvirke relationen mellem psykolog og klient. Psykologen undgår private og seksuelle relationer til sine klienter. Der må ikke forekomme seksuelle forhold mellem psykolog og klient
Du kan læse den fulde version af Nordiske psykologers etiske principper her:
http://www.dp.dk/wp-content/uploads/etiske-principper-for-nordiske-psykologer.pdf