Somatic Experiencing
- SE-terapi
- Traume behandling
- Chock-traumeterapi
Hun er en følsom psykolog og psykoterapeut, som har evnen til at støtte dig uden at dømme i terapien. Jeg kunne slappe af og kunne gå meget dybt ind i mine problemer ved hendes. Hun var en stor hjælp. Jeg kan anbefale hende til alle dem, som ønsker at arbejde på de problemer der, holder dem tilbage i livet.
– Marie, Lærer
Pernille kombinerer sin viden som psykolog og evner indenfor psykologien med den hun er som person. Hun har hjulpet mig med at arbejde med mine problemstillinger og mine svære følelser. Jeg føler mig mere integreret som menneske og mere bevidst om mig selv nu.
– Per, Selvstændig
Somatic experiencing er en kropsorienteret form for traumebehandling, der er en yderst virksom til bearbejdning af chok og traumer.
Langt de fleste mennesker har oplevet traumatiske og chokerende ting i deres liv. Situationer, som er svære at komme igennem og som påvirker nervesystemet og kroppen på et dybt plan.
Det kan have konsekvenser for dit liv, hvis du er påvirket af tidligere traumer og oplevelser, fordi disse ‘sidder’ i din krop og dit nervesystem.
Derfor oplever mange mennesker, at traditionel psykoterapi og psykolog samtaler ikke altid hjælper. Det er fordi traumerne er lagret i vores hjerne og vores nervesystem og der skal særlige metoder til, at forløse dem.
Derfor udviklede Dr. Peter Levine SE-metoden, som arbejder med en direkte tilgang til dit nervesystem og din krop. I Somatic Experiencing taler du om traumet og oplevelserne på en særlig måde, hvor kroppen også er i fokus. Traumeterapeuten er gennem sessionen opmærksom på når dit nervesystem og din krop spænder op og når du slapper af. Dette er de naturlige bevægelser i nervesystemet, som i traumeterapien bruges til at bearbejde traumer og chokerende oplevelser.
En anden vigtig del af SE-terapien er opmærksomhed på, at kroppen når den oplever et traume eller en chokerende oplevelse reagerer med det man kalder kamp, flugt eller frys. Når vi som mennesker ikke kan reagere naturligt på et traume eller en chokerende oplevelse, kan vores krop ikke få forløsning. Det vil sige chokket og traumet lagres i kroppen og nervesystemet er i en konstant belastet tilstand.
Hvis du har oplevet følgende oplevelser, har du muligvis gavn af traumebehandling med Somatic Experiencing:
Fælles for alle disse traumatiske og voldsomme oplevelser er oplevelsen af fare eller trussel. Det kan være en trussel på livet eller det kan være, at døden kommer pludselig tæt på. Du kan opleve dig truet som menneske fysisk og psykisk, som når mobning finder sted.
Dit nervesystem kan være i konstant beredskab og stress og dette kan optræde i dit liv som stress, angst eller fobier. Men hvis dit nervesystem har været belastet længe, kan det til sidst lukke ned. Dette kan føre til depression og mangel på energi og motivation.
Symptomer og reaktioner på traumer og chock kan være:
SE- metoden og traumebehandlingen med Somatic Experiencing fokuserer i terapisessionen på de kropsfornemmelser, som du oplever under terapien og når du fortæller om traumet eller de oplevelser, du har haft. Efterhånden som traumet eller traumerne opløser sig og dit nervesystem reguleres, vil du opleve mere overskud og balance. Du kommer i kontakt med dine indre ressourcer, som har været overskygget af traumet. Når dette sker oplever mange klienter i traumebehandling, at traumet mister sin styrke.
Den nyeste forskning indenfor psykoterapi og psykologi viser, at det er vigtigt i terapien at finde en balance mellem det positive (ressourcer) og det negative (problemet). Så dette er en del af behandlingen med Somatic Experiencing. Positive tilstande og oplevelser er en del af traumebehandlingen.
At kroppen er i fokus i traumebehandlingen gør SE-metoden særlig effektiv i behandlingen af chok og traumer. At forstå et traume eller et chock er ikke nok til at bearbejde og komme igennem det. Det er kombinationen af samtale og en særlig fokus på kroppen og nervesystemet der gør, at traumer, som har været en belastning længe, kan bearbejdes og forløses. Det er ikke nødvendigt at huske traumet for at kunne bearbejde det, da kroppen husker alle oplevelser og forløsning kan ske uden at vide præcist hvad, der er sket.
Hvordan opleves en SE-terapi session?
Sessionen opleves som en blanding af samtale terapi med fokus kroppen og dens reaktioner. Jeg guider din krop hen mod at afslutte de bevægelser, der ikke blev afsluttet under den traumatiske eller chokerende hændelse. Når dette sker, kan du oplevelse en kropslig og følelsesmæssig forløsning. Du vil føle dig afslappet og rolig. Det føles som om traumet mister sin magt over dig og situationen virker ikke truende mere. I SE-terapi og Somatic Experiencing bliver du aldrig bedt om at genopleve traumet eller fortælle om det, hvis dette føles ubehageligt.
Traumeterapi med særlig fokus på barndomstraumer og udviklingstraumer
Mange af de traumer vi oplever i barndommen, er ikke nødvendigvis livstruende. Men fordi vi som børn barnet er fysisk og psykisk sårbare, og har et nervesystem og en hjerne, som endnu ikke er fuldt udviklet, kan negative oplevelser opleves som meget truende.
Det er ikke usædvanligt, at vi har svært ved at se, hvilke oplevelser var traumatiske da vi var børn. Vi har oplevet vores egen barndom som ‘normal’ og tilpasset os de vilkår, der var dengang.
Barndomstraumer kan være:
Det lille barn er afhængig af sine forældre på alle planer. Barnet har brug for forældrene til at udvikle sig personligt og lære sig selv og sine følelser at kende. Dette sker gennem et unikt samspil mellem forældrene (især mor i begyndelsen) og barnet. Hjernen udvikles gennem denne tætte kontakt. Når babyen græder, tager moderen den op og vugger og trøster den. På den måde hjælpes babyen til at være i verden og i sidste ende regulere sine egne følelser og oplevelser i livet.
Hvis den voksne ikke er i stand til virkelig at lytte til babyens eller barnets signaler kan dette påvirke barnets udvikling negativt. Hvis de voksne enten er stressede, syge, i underskud, har travlt eller mangler empati, vil barnet vokse op med en masse følelser og oplevelser, som ikke helt kan bearbejdes eller forstås. Hvis barnet udsættes for vold eller overgreb, eller hvis der har manglet kærlighed og omsorg, vil dette påvirke barnet på mange planer. Det kan udvikle angst, lavt selvværd, mistillid eller have problemer med relationer og parforhold senere i livet. Der kan også have været konkret traumer så som mobning, ulykker, hospitalsophold og vold. Disse vil også påvirke nervesystemet og udviklingen mange år frem.
Behandlingen af komplekse traumer fra barndommen bruger jeg Somatic Experiencing kombineret med Psykodynamisk terapi. Her er fokus på kroppen, nervesystemet, de traumatiske oplevelser og dialogen mellem klient og psykolog.
Neuroaffektiv psykoterapi
Indenfor de sidste år er psykologer og psykoterapeuter begyndt at se på sammenhængen mellem hjernens funktioner, menneskelige relationer og udvikling fra tidlig barndom til voksenalder.
Vores tidlige tilknytningsmønstre til vores forældre og særlig vores mor, går igen i mange senere relationer. Forældrenes evne til at knytte sig og indgå i et positivt samspil med barnet påvirker barnets billede af selv og andre i livet. Hvis forældrene ikke har overskud nok til at tage sig af barnet, hvis de svigter og ikke er nok til stede, kan dette opfattes af barnet som at barnet ikke er god nok.
Gennem hjerneforskningen kan vi se, at samspillet mellem barnet og forældrene sætter tydelige spor i barnets hjerne. Barnets hjerne udvikler sig forskelligt afhængig af den påvirkning barnet får fra forældrene og andre omsorgspersoner. Hvis barnet ikke bliver passet, stimuleret, eller får nok fysisk og psykisk kontakt, vil hjernen udvikle sig anderledes end hos et barn, der har fået dette.
I neuro affektiv psykoterapi kombineret med Somatic Experiencing påvirker psykologen eller psykoterapeuten på en positiv måde. Dette reparerer de traumer og skader, der er sket i barndommen. Klientens hjerne danner nye positive spor igennem psykoterapien og gennem kontakten med psykologen.
En psykoterapeut og psykolog, der arbejder ud fra disse teorier, har fokus på noget man kalder spejlneuroner. Spejlneuroner er en af de måder vi påvirker og bliver påvirket af hinanden på. Gennem særlige metoder og redskabet, kan den neuroaffektive psykolog påvirke klienten i en positiv retning. Her er det også psykologen og psykoterapeutens nærvær og tilstedeværelse, som menneske, der påvirker psykoterapien og traumebehandlingen.
I neuro affektiv psykoterapi er psykoterapeuten særligt opmærksom på hvilke dele af klientens hjerne og nervesystem er aktive under terapien. Psykologen påvirker bevidst dette, så der kommer mere balance i samspillet mellem forskellige dele af hjernen og nervesystemet. Neuroaffektiv psykoterapi er en overbygning på traumeterapien og Somatic Experiencing, der inkluderer både traumer, chock og spejlneuroner i psykoterapien. Derfor er det en mere kompleks psykoterapi form end traditional samtale terapi eller kognitiv terapi, der bevæger sig mere på det mentale plan.
Eksperterne indenfor området her i Danmark er psykolog Susan Hart. I udlandet er det Dr. Larry Heller og Daniel Siegel
Jeg har taget i den 3-årige Somatic Experiencing Practitioner uddannelse, som er en efteruddannelse for psykologer og psykoterapeuter. Jeg blev færdig i 2008 og har brugt metoden i min psykoterapeutiske arbejde lige siden. Jeg er medlem af vores professionelle Somatic Experiencing forening. Desuden har jeg deltaget i mange kurser og supervision i metoden. Samt efteruddannet mig indenfor neuroaffektiv psykoterapi.
Du kan læse mere om Somatic Experiencing metoden på www.seforeningen.dk eller på www.traumahealing.com
Anbefalet litteratur
Udviklingstraumer, Larry Heller, 2016
Traume Heling, Diane og Larry Heller, 2017
Helbredelse af traumer, Peter Levine, 2017
Smertegrænsen, Lars Sørensen 2005
Neuroaffektiv udviklingspsykologi, Susan Hart, 2016
In an Unspoken Voice: How the Body Releases Trauma and Restores Goodness. Peter A. Levine, 2010
Waking the Tiger: Healing Trauma – The Innate Capacity to Transform Overwhelming Experiences. Peter Levine, 1997
Væk Tigeren. Peter Levine, 1997
Kroppen i Somatic Experiencing terapi
Kroppen husker det du har oplevet gennem livet
At få kroppen med i psykoterapien er essentielt
Du har siddet hos psykologen en time og er blevet meget klogere på dig selv. Du har haft flere aha oplevelser, hvor du ser sammenhængen mellem dine handlinger og fortidens oplevelser. Så langt så godt. Du er opløftet og lettet, for det er altid en lettelse at komme af med noget hos en, der lytter. Det giver en følelse af håb, at forstå dine problemer. Der går noget tid og du forventer, at du får det bedre. At din forståelse af dig selv vil føre til dybere ændringer i dit liv. Men som tiden går oplever du, at dine indsigter ikke fører til konkrete ændringer eller bedre humør. Du oplever stadig angst, depression og lavt selvværd.
Her står du ved en skillevej. For måske har du brug for en måde at arbejde med psyken på, der ikke kun er samtale eller kognitiv terapi.
En metode er Somatic Experiencing, der er udviklet af Dr. Peter Levine. Det er en terapiform, hvor psykoterapeuten bruger kroppen som redskab til forløsning af traumer og andre oplevelser, der er lagret i din krop. I terapien er der ikke kun fokus på ‘fortællingen’ eller tankerne omkring din historie eller oplevelser. Men i høj grad inkluderes alt det, du oplever i kroppen, samt dine følelser, fornemmelser og visuelle billeder og minder. Hele spektret af dine oplevelser kommer med i terapien. Dette kan godt føles lidt uvant, hvis du før udelukkende har været i psykoterapi med fokus kun på samtale og tanker.
Somatic Experiencing og kropsorienteret psykoterapi adskiller sig fra samtale terapi desuden på et andet væsentligt punkt. Nemlig at metoden er oplevelsesorienteret. Det vil sige, at der lægges vægt på det, du oplever i terapitimen her og nu. Så i stedet for kun at tale om noget, der skete i fortiden eller dagen før, inkluderes det du oplever nu. På den måde væver terapien sig ind og ud af fortiden og nutiden, fra historien til oplevelser i kroppen og sanserne her og nu.
Vores traumer og gamle ubearbejdede oplevelser er lagret i nervesystemet eller i den ‘gamle’ del af vores hjerne. Kroppen husker alle disse oplevelser og vi bærer rundt på dem hver dag, ofte uden at vide det.
Når disse oplevelser ikke er forløst og stadig ‘sidder’ et sted i vores system eller krop kan det føre til symptomer som angst, depression, lavt selvværd, stress, fobier etc. Så selvom du ikke er direkte i kontakt med tidligere oplevelser eller traumer, kan de stadig have en påvirkning på dig. Derfor handler kropsorienteret psykoterapi om at få adgang til dybere lag af din psyke og finde en forløsning og forløsning på alt det, der binder dig til fortiden.
Første gang klienter oplever Somatic Experiencing og kropsorienteret psykoterapi kan det være lidt uvant, at skulle mærke kroppen og følelserne så meget i løbet af en terapi time. Efterhånden som timen skrider frem og gamle følelser forløses, minder kommer op og bliver afsluttet, og nervesystemet kommer mere i ro og balance, mærkes denne form for terapi som en dyb udrensning og en aha oplevelse på et kropsligt plan. Times afsluttes oftest i med en overraskende lettelse og befrielse på flere planer.
Som Somatic Experiencing Practitioner har vi selv gennemgået vores egen traumeterapi gennem mange år. Vi har dybdegående træning i traumer og nervesystemet og vi bruger os selv i terapien på en helt særlig måde. Vi er trænet i at være nærværende, til stede, opmærksomme på vores egen krop og nervesystem mens vi arbejder. Vi bruger faktisk vores eget nervesystem aktiv til at hjælpe dit nervesystem komme i balance.
Dissociering. At være ude af kroppen
Dissociering er et fænomen som mange mennsker oplever i mere eller mindre grad. Det betyder at du ikke er helt til stede, du kan ikke mærke din krop eller er ikke ved fuld bevidsthed. I værre tilfælde ved du ikke hvem du er eller hvor du er. Du er desorienteret og forvirret. Du kan ikke mærke jorden under dine fødder og føler dig fraværende i forhold til det, der sker nu og her.
Dissociering er en overlevelses mekanisme, som gør, at vi ikke mærker det der gør ondt eller er ubehageligt. Vi er ikke til stede med vores krop og følelser og er derfor i en bedøvet tilstand. Når oplevelser bliver for voldsomme eller smertefulde, lukker kroppen og nervesystemet ned. Det er ligesom at gå på pause. Det gør at vi ikke mærker det, der gør ondt lige så kraftigt. Dissociering sker automatisk og uden at vi kan styre det. Det er kroppen, der forsøger at beskytte os.
Hvis vi har haft mange voldsomme, traumatiske eller smertefulde oplevelser i barndommen, kan vi have udviklet en tendens til at dissociere i forskellige situationer. Dette kan forfølge os som voksne: at vi ikke altid er til stede, selv når vi gerne vil være det. Der kan også være en tendens til at bruge stoffer eller handlinger, hvor vi enten forsøger at mærke os selv eller lukke ned.
Symptomer på dissociering kan være:
Dissociering behandling og psykoterapi
Traditionel psykoterapi med samtale terapi kan forstærke følelsen og oplevelsen af dissociering, fordi en samtale kan foregå uden at du mærker dig selv eller din krop. At leve i tankerne er meget almindeligt hvis du er dissocieret. Det er en måde at koble kroppen fra og gå op i tankerne. Det kan opleves som en tryghed, at fungere på det mentale plan, men det er svært at være helt til stede, hvis du kun lever i hovedet.
Da psykoterapi handler om at bearbejde og forløse negative oplevelser, traumer og i det hele taget vække hele dig til live, skal dissociering behandles og tages vare på psykoterapien.
Psykoterapi der inkluderer kroppen og sansningerne gør, at du kan komme til stede i nuet med hele dig. Dette vil bringe mere tilfredshed, glæde og frihed ind i dit liv.
Pernille er en tålmodig, varm og følsom psykolog. Hun lytter villigt til det, jeg fortæller hende. Hun er en fleksibel og en unik person, som altid giver gode råd. Hun er dygtig til sit arbejde og en man kan stole på når man vil arbejde med sig selv. Hun har hjulpet mig som ingen anden terapeut.
Thomas, Psykolog
Pernille hjalp mig igennem en mildest talt, turbulent tid i mit liv. Men det har være en fornøjelse for mig. Hun har en ro og rummelighed, som jeg havde brug for. Jeg kunne samle stumperne af mig selv sammen til et helt menneske igen. På intet tidspunkt igennem forløbet, har jeg følt mig presset til noget. Med hendes vejledning og indsigt er det hele stille og roligt blevet integreret i mit liv. Der vil være noget at arbejde videre med, men det er nemmere nu, hvor jeg er blevet bedre til at sige fra. Jeg har fundet roen indeni i mig selv igen.
Tine, studerende